Jak przeprowadzić prawidłowo odymianie uli?

Każdy z nas lubi miód. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę ile trudu trzeba włożyć w to aby go pozyskać. Pszczelarz przez cały rok musi dbać o swoje ule, tak aby w okresie wiosennym i letnim pszczoły dały jak najwięcej miodu. Niestety aktualnie rozprzestrzenia się wiele chorób, które dziesiątkują całe rodziny pszczół.
Odymianie uli przeciw warrozie
Już od dziecka wpaja się nam, że pszczoły są pracowitymi i bardzo pożytecznymi owadami. Bez nich nie byłoby większości owoców. W naszej strefie klimatycznej ponad połowa roślinności potrzebuje do rozmnażania się oraz owocowania, zapylenia. Zatem bez pszczół nasze pola uprawne czy ogrody świeciłyby pustkami. Co za tym idzie nie mielibyśmy pokarmów i cierpielibyśmy z głodu. Niestety od kilku dekad zaobserwować można, że pszczoły zmagają się z wieloma chorobami. Choroby te powodują osłabienie całego roju i doprowadzają do zmniejszenia liczebności pszczół. Pszczelarze już od początku wiosny zaczynają przegląd pasiek w celu znalezienia potencjalnego zagrożenia i jak najszybszej likwidacji choroby. Jedną z najgroźniejszych chorób u pszczół jest warroza wywoływana przez roztocza. Roztocza zasiedlają zewnętrzne powłoki owadów. Warroza atakuje pszczoły powodując niedorozwój skrzydeł oraz odwłoków. Robotnice nie są w stanie latać i umierają. Jedną ze skutecznych metod walki jest odymianie warrozy. Polega ono na wprowadzeniu do ula palącej się tabletki, która powoduje, że owady poruszają energicznie skrzydłami i usuwają z siebie pasożyty. Odymianie należy wykonywać wieczorem po zakończonych lotach pszczół. Temperatura nie powinna być niższa niż 10 stopni Celsjusza.
Odymianie jest najbardziej skuteczne w czasie gdy w ulu nie ma jeszcze czerwi. To tam gromadzi się najwięcej pasożytów, które mają szanse przetrwać. Gdy w ulu znajduje się już czerw to zabieg odymiania należy powtórzyć nawet kilkakrotnie. Jednym ze sposobów jest usunięcie czerwi, tak aby zwiększyć skuteczność odymiania.